Vraag het de makelaar, de Q&A van de makelaardij
Welke makelaar kiezen / Welke makelaar past bij mij
Makelaars kan je onderverdelen in 3 groepen. De eerste groep is de internet makelaar waarbij je als consument zelf de bezichtigingen moet doen. Het voordeel is dat je relatief weinig courtage betaald maar je je moet afvragen of je hier dan wel het maximale voor jou woning zal krijgen. Doordat de internet makelaars op afstand werken is het tevens de vraag hoe goed ze de lokale markt kennen en hoe gedegen ze onderhandelingen voor jou kunnen aangaan. Met name materie zoals erfpacht, vereniging van eigenaren vereist specifieke kennis om er voor te zorgen dat jou belangen optimaal worden behartigd.
De tweede groep zijn de makelaars zonder (gecertificeerde) opleiding. Iedereen kan zich uitgeven als makelaar zonder hiervoor een opleiding de hebben gedaan. Veelal gebruiken deze makelaars de titel vastgoedadviseur of makelaar zonder de toevoeging KRMT, RM of RMT.
De derde groep zijn makelaars met een (gecertificeerde) opleiding hebbe afgerond. Dit kan je herkennen aan de titel kandidaat register makelaar taxateur (KRMT), register makelaar (RM), register makelaar/taxateur (RMT of RM-RT). Voorheen werden makelaars na hun opleiding beëdigd. Een beëdigd makelaar is vergelijkbaar met een register makelaar/taxateur. Deze groepen makleaars is elk jaar verplicht cursussen te volgen om zijn/haar certificering te behouden. Op deze wijze ben je er zeker van dat de makelaar een bekwame makelaar is. Een makelaar die aangesloten is bij de NVM is verplicht om 1 van deze titels te hebben om jou volledig te mogen ondersteunen bij de verkoop of aankoop vna jouw woning.
Bij Moerland werken wij alleen met makelaars die zijn gecertificeerd om jou vakkundig en zo optimaal te kunnen begeleiden bij de verkoop of aankoop van jou woning.
Welke woning makelaar Amsterdam / Hoe makelaar kiezen
Binnen de makelaardij kan je onderscheid maken tussen lokale makelaars en makelaars die in een groot gebied opereren. De laatste zal waarschijnlijk wat goedkoper zijn maar daarbij kan je je afvragen hoe hun lokale kennis van de markt is en hoe zijn netwerk is. Bij makelaars die lokaal opereren heb je deze zekerheid wel waardoor deze voor jou beter de maximale koopsom kunnen genereren bij verkoop of de laagste koopsom bij aankoop.
Daarnaast kan je ook het onderscheid maken tussen een makelaardij die is aangesloten bij een branchevereniging of niet. Door een aansluiting bij een branchevereniging weet je dat de makelaar ging aan bepaalde richtlijnen moet houden en/of opgeleid moet zijn. De 3 brancheverenigingen zijn Vastgoedpro, VBO en de NVM. Vastgoedpro heeft de minste leden en stelt relatief weinig eisen aan hun leden. VBO heeft ongeveer 1100 leden en stelt meer eisen aan hun leden zoals in het bezit zijn van certificaten. De NVM is verreweg de grootste branche organisatie met ongeveer 4300 leden en stelt de strengste opleidingseisen om je hier lid van te mogen worden. Door dit grote netwerk hebben NVM makelaars toegang tot de meeste data en ondersteuning m.b.t. de vastgoedmarkt. Daarnaast is de MVA (Makelaars Vereniging Amsterdam) onderdeel van de NVM. Dus een NVM makelaar in Amsterdam heeft zowel toegang tot het grootste landelijke als het regionale netwerk
Moerland is aangesloten bij de NVM en de MVA
Makelaar Amsterdam review
Als klant kan je jou makelaar een review geven nadat de woning is verkocht of aangekocht. De review verschijnt dan op Funda en kan alleen door de klant gegeven worden. Als Amsterdamse makelaar zien wij de reviews als een bevestiging van onze servicegerichte dienstverlening. Zie HIER onze reviews.
Beste makelaar Amsterdam
Door de Q&A’s van hierboven te lezen krijg een je beter inzicht van de verschillen tussen de makelaars in Amsterdam zijn (maar ook buiten Amsterdam). Daarnaast is het ook goed om een gesprek met de makelaar aan te gaan om te kijken of je er een goed gevoel bij hebt. Zo kan je voor jezelf bepalen welke makelaar het beste bij jou past. Onze reviews geeft je een goede indruk van hoe klanten ons waarderen.
Wat kost een makelaar
Vanuit de NVM worden geen (advies)tarieven voorgeschreven. Iedere NVM-makelaar mag zijn eigen tarieven en courtages bepalen. De prijs die u betaalt is uiteindelijk afhankelijk van de samenstelling van het dienstenpakket dat u afneemt. Naast de courtage kan de NVM-makelaar de gemaakte kosten voor bijvoorbeeld advertenties of kadastraal onderzoek doorberekenen. Naast makelaars die een marktconforme vergoeding berekenen zijn er ook nog de prijsvechters waar je bijvoorbeeld veel zelf moet doen of je ondersteund word door een makelaar zonder de juiste opleiding. Hierbij kan je je afvragen of ze wel de maximale koopsom voor jou kunnen genereren en juridisch gezien het proces kunnen bewaken. Bij Moerland gaan we uit van maatwerk en passen onze courtage daar op aan. Neem vrijblijvend contact met ons op om dit nader te bespreken.
Wanneer makelaar betalen
De makelaar betaal je in principe achteraf bij verkoop of aankoop van jou woning. De makelaar stuurt zijn nota naar de notaris die namens jou de makelaar betaald. Op de nota van afrekening van de notaris zie je alle kosten van de verkoop of aankoop staan waar deze kosten een onderdeel van zijn.
Wat kost de makelaar bij aankoop woning Amsterdam
Sommige makelaar vragen een percentage van de koopsom variërend 1.5% - 0,75%. Bij andere makelaars wordt er gerekend met een vast bedrag en er zijn makelaar die een vaste bedrag rekenen en daarnaast nog een bedrag per bezichtiging die ze je vergezellen berekenen. Bij een courtage over de koopsom zou de makelaar juist gebaat zijn om de woning zo duur mogelijk aan te kopen wat juist niet de bedoeling kan zijn. Daarom hanteren wij van Moerland met een vast bedrag en tevens op basis van ‘no cure no pay’ dus je betaald ons alleen bij de aankoop van de woning. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.
Wat is de beste verkoopstrategie
De verkoopstrategie is altijd afhankelijk van jou persoonlijke situatie en de huidige marktomstandigheden.
Persoonlijke omstandigheden: als jij bijvoorbeeld snel moet verkopen omdat je niet lang dubbele lasten kan betalen of geen overbruggingshypotheek kan krijgen dan zal de strategie aangepast moeten worden om de woning snel te verkopen maar uiteraard wel tegen een zo’n goed mogelijke prijs. Heb jij ruimschoots de tijd dan hoef je niet snel te verkopen dan kan je strategisch ook anders te werk gaan.
Huidige marktomstandigheden: in een overspannen markt (verkopers markt) waarbij mensen in de rij staan kan je qua vraagprijs laag inzetten om zo veel mogelijk kandidaten te genereren. Die kandidaten krijgen door de grote belangstelling de bevestiging van hoe leuk de woning is en hierdoor extra gaan overbieden. Bij deze strategie worden woningen veelal per inschrijving verkocht zodat iedereen 1 kans krijgt om zijn eindvoorstel te doen. Omdat kandidaten niet weten wat de ander bied wordt het overbieden extra gestimuleerd. Mocht het aanbod nou groter zijn dan de vraag (kopers markt) dan zal je qua prijsstelling meer rond de op dat moment realistische transactieprijs gaan zitten, of iets daarboven omdat kandidaten vaak zullen starten met een lager voorstel dan de vraagprijs.
Bij elke strategie is het van belang om de woning zo optimaal mogelijk te presenteren en wordt getoond aan een zo’n groot mogelijke doelgroep. Deze doelgroep dien je vervolgens impulsen te geven om de woning te willen bezichtigen en/of enthousiast te houden. Optimaal presenteren houdt onder andere in: professioneel en een complete fotoshoot, volledig dossier en gebruik maken van het netwerk van de makelaar.
Dit zijn slechts enkele richtlijnen met betrekking tot het bepalen van een strategie. Een strategie bepalen is maatwerk en in iedere situatie weer anders. Heb je verkoopplannen of wil je meer informatie? Laat het ons weten en we bespreken vrijblijvend de verkoopstrategie.
Wat is de beste tijd om de woning te verkopen
In de regel zijn het voorjaar en het najaar de beste tijd om je woning te verkopen. In de zomervakantie en rond de kerst zijn kopers meer met andere dingen bezig. Tevens zijn deze periodes vaak een moment van bezinning waarin besluiten worden genomen zoals verhuizen. De periode erna (voorjaar en najaar) wordt dan vaak tot actie overgegaan. Daarnaast zijn er uiteraard nog meer factoren die een rol kunnen spelen om te bepalen wanneer het beste moment is om je woning in de verkoop te zetten. Denk hierbij aan de huidige markomstandigheden en hoeveel concurrentie er op dat moment aanwezig is. Dit zijn tevens onderwerpen die we met je bespreken tijdens ons vrijblijvende gesprek.
Wanneer woning kopen
Voordat je een woning gaat kopen dien je eerst bij een financieel adviseur langs te zijn geweest om te kijken hoeveel je lenen indien je een hypotheek nodig hebt. Bij Hypotheek Visie kan je kosteloos een gesprek inplannen zodat je weet wat je kan lenen. Dit eerste gesprek is gratis en aan de hand daarvan kan gaan kijken naar woningen die binnen je budget vallen. Op de vraag; wanneer een woning kopen in Amsterdam of daarbuiten is het antwoord eigenlijk; altijd, mits je het kan betalen/financieren. Woningen zijn altijd duur en op het moment zelf. Woningen zijn ook kostbaar. Dat was een jaar geleden ook, 2 jaar gelden ook en daarvoor ook. Toen waren woningen ook duur en diegene die het toen gedaan hebben zijn blij dat ze toe die (grote) stap hebben gemaakt en genieten nu van hun eigen plek en rendement. Uiteraard kan er een moment aankomen dat je woning financieel gezien een bepaalde periode onder water komt te staan. In het verleden is keer op keer gebleken, ook mede dankzij inflatie dat dit tijdelijk is en de woning uiteindelijk rendement gaat opleveren. Door contact op te nemen met een aankoopmakelaar kan je bespreken wat de beste strategie is met betrekking tot de aankoop van een woning. Ook dit eerste gesprek is kosteloos waarna je kan beslissen of je met of zonder aankoopmakelaar wilt gaan kopen
Wat is mijn woning waard / Waarde woning Amsterdam
Via diverse websites zijn er rekentools om een indicatie te krijgen van de waarde van je woning. Echter zijn deze vrij summier en erg globaal. Een (lokale) makelaar is met niets anders bezig dan de lokale woningmarkt en kent de omgeving en (type) kopers voor jou woning. Een NVM makelaar beschikt tevens over de meeste data en transactiecijfers zodat hij/zij altijd op to date is. Hij of zij kan een goede inschatting maken van wat de waarde van jou woning is. Heb je verkoopplannen of ben je nieuwsgierig naar de waarde van jouw woning? Laat het ons weten en wij geven je een indicatie van de waarde van jou woning in Amsterdam en omgeving. Het verplicht je tot niets en jij bepaald of je daarna verder het verkooptraject in wilt gaan.
Wat is kosten koper
Onder ‘kosten koper’ vallen: de overdrachtsbelasting en de notariskosten die onder andere bestaan uit het opmaken van de leveringsakte, eventueel de koopakte en het inschrijven ervan in het Kadaster. Daarnaast zijn eventueel kosten voor het opmaken en inschrijven van de hypotheekakte. Indien de koper een aankoopmakelaar heeft ingeschakeld, dan komt de courtage voor deze aankoopmakelaar voor rekening van de koper. Deze worden over het algemeen verrekend via de eindafrekening die de notaris opmaakt. De kosten van de verkopende makelaar zijn voor rekening van de verkoper.
Heeft de makelaar recht op een vergoeding na het intrekken van de opdracht.
Op basis van de Algemene Consumentenvoorwaarden NVM heeft een NVM-makelaar recht op vergoeding van de gemaakte kosten. Daarnaast word bij Moerland er €500,- inclusief btw in rekening gebracht voor de geïnvesteerde tijd. Dit wordt ook wel intrekkingskosten genoemd. Deze kosten staan in contrast met de daadwerkelijke tijd die dan al geïnvesteerd is. Dit is geen verdien model en wij als makelaar hebben dan ook het doel om jouw woning te verkopen.
Huis kopen Amsterdam zonder makelaar
Door een woning aan te kopen zonder makelaar spaar je uiteraard de kosten uit van de makelaar. Belangrijk is dat je zelf goed onderzoek doet naar de stukken die behoren bij het object, de juridische aspecten goed voor jezelf in kaart hebt gebracht en dat je inzicht hebt in de bouwkundige facetten zodat je goed voorbereid je nieuwe woning kan aankopen. Een makelaar kan je hierin ondersteunen en omdat hij niet persoonlijk betrokken is bij de woning zijn objectieve mening hierover kan geven. Bij een makelaar met de titel RM, RMT en KRMT weet je zeker dat hij/zij zijn opleiding heeft gevolgd en jaarlijks educatie volgt om zijn/haar kennis op peil te houden. Daarnaast heeft een NVM makelaar de meeste inzicht in de laatste transactiecijfers Amsterdam en omstreken om voor jou beter te kunnen onderhandelen. Ga je zonder makelaar aan de slag heb je gedurende het traject toch twijfels? Laat het ons weten en wij gaan kijken hoe we je kunnen helpen.
Huis kopen Amsterdam tips
Door deze Q&A te lezen zal je al een stuk wijzer worden met betrekking tot het kopen van een woning Amsterdam en daarbuiten. Daarnaast van belang dat je van te voren weet wat je wilt en wat je financiële mogelijkheden zijn. Als je gaat bezichtigen en een bod gaat uitbrengen, zorg er dan voor dat je iemand meeneemt die objectief aan de woning kan kijken. Dit aangezien je zelf in de woning gaat wonen en op hele ander punten let dan iemand die er niet zelf gaat wonen. Daarnaast zien 2 personen meer dan 1.
Amsterdam woning kopen / Waarom is Amsterdam zo duur
Een woning kopen in Amsterdam kan best een opgave zijn. Zeker omdat de prijzen in Amsterdam hoog zijn. De reden voor de hogere prijzen in Amsterdam heeft te maken met vraag en aanbod. De vraag is hoger dan het aanbod waardoor de prijzen hoog zijn. Wil je weten wat voor jou de mogelijkheden zijn om een woning in Amsterdam en omstreken te kunnen kopen? Laat het ons weten en we geven je vrijblijvend advies. Doordat we je zowel op het gebied van een woning kopen als hypotheken kunnen adviseren heb je meteen het totaalplaatje compleet. Het eerste gesprek is altijd gratis en daarna beslis jij voor welke diensten jij ons nodig hebt.
Taxatie Amsterdam goedkoop / Taxatie Amsterdam kosten
Door de jaren heen zijn de taxatierapporten steeds uitgebreider geworden waarbij een taxatierapport als snel een 50 pagina tellend rapport is exclusief de bijlagen. Een taxateur dient de woning te inspecteren (ook bouwkundig) en alles te onderzoeken wat mogelijk invloed op de waarde kan hebben. Bij een NWWI gevalideerd rapport dien je al snel rekening te houden met een prijs van circa €675,- a €900,-. Afhankelijk van de soort taxatie die uitgevoerd dient te worden. Bij Moerland is je taxatie gratis indien je daarna jou woning door Moerland laat verkopen. De taxatiekosten worden dan in mindering gebracht op de courtage. Tevens zijn in veel gevallen de taxatiekosten aftrekbaar voor de belasting waardoor de taxatie aanzienlijk goedkoper is dan je in eerste instantie betaald.
Taxatie Amsterdam snel
Bij Moerland hanteren wij de norm om een taxatie binnen een week afgerond te hebben. Heb je een spoed taxatie? Laat het ons weten en wij laten je direct weten wat we voor je kunnen betekenen. Door ons te bellen op 020-6103366 kunnen we je meteen laten weten wanneer we voor jou kunnen taxeren.
Waar mag een taxateur taxeren
In de regel mag een taxateur in een straal van 20 kilometer om zijn kantoor taxeren. Een Amsterdamse taxateur mag 20 kilometer buiten Amsterdam taxeren echter binnen Amsterdam is deze grens beperkt tot 10 kilometer. Door strategische ligging van Moerland makelaardij in Amsterdam Nieuwe West mogen wij taxeren in bijna heel Amsterdam met uitzondering van Zuid-Oost en Weesp. Buiten Amsterdam mogen wij onder andere op de volgende plaatsen taxeren.
Vraag hier je taxatie aan: