Aanvragen energielabel.

Het is verplicht om bij het overdragen van een woning in bezit te zijn van een definitief energielabel. Energie labels worden aangevraagd en opgesteld op basis van NTA 8800. Dit betekent dat een vakbekwame adviseur het energielabel opstelt aan de hand van een opname ter plaatse en het energielabel registreert in de landelijke database.

Bij de opname wordt uw woning getoetst aan de hand van een energieprestatie-berekening of het gebouw voldoet aan de minimale eisen. Belangrijk is dat jij de documenten goed op orde hebt. Wanneer u bijvoorbeeld de spouwmuur hebt na geïsoleerd dan moet u dit kunnen bewijzen. De adviseur wil dan graag de offerte en/of foto’s zien van deze werkzaamheden.

Wat is een energielabel?

Met het energielabel voor woningen hoopt de overheid consumenten te stimuleren om energie te besparen. Aan de letter en kleur van het energielabel zie u in een oogopslag hoe zuinig een huis is. Het meest zuinig is energielabel A (groen), het minst zuinig is G (rood). U kunt ervan uitgaan dat uw energierekening in een huis met energielabel A fors lager zal zijn dan in een huis met label E, F of G. Per 2015 is een definitief energielabel aanvragen verplicht wanneer u, uw huis verkoopt.

Wat is het verschil tussen een voorlopig en definitief energielabel? Een voorlopig energielabel is een inschatting op basis van de meest voorkomende woningkenmerken, terwijl een definitief energielabel tot stand komt met gegevens over energiezuinigheid van die specifieke woning. Het definitieve energielabel is 10 jaar geldig.

Wat als ik geen energielabel aanvraag?

Als verkoper heeft u de verplichting om bij het te koop aanbieden van een woning in bezit te zijn van de definitief energielabel. Zonder energielabel zal de overheid een boete opleggen van €435,- Het aanvragen van een energielabel kost momenteel circa €200,- a €300,- euro. Naast dat een label aan te vragen voordeliger is dan de boete komt het de verkoop van de woning ten goede. Door de woning zo compleet mogelijk en optimaal te presenteren zullen er minder argumenten voor kandidaat kopers zijn om hun bieding naar beneden bij te stellen.

Hulp nodig bij het aanvragen van het energielabel?

Ben u voornemens om uw woning te verkopen dan komen wij vrijblijvend bij u langs om het verkooptraject te bespreken. Wij begeleiden het hele traject verkooptraject van A tot Z. Wij kunnen voor u de adviseur inplannen en begeleiden bij de aanvraag van het energielabel om u te ontzorgen bij de verkoop van uw woning.